Nyt dansk elektronik-partnerskab tager kampen op med Fjernøsten

– TKT Electronics og EKTOS åbner fabrik i Ukraine med fokus på kvalitet, sporbarhed og agilitet

Det har hidtil været god latin i den danske elektronikbranche, at det kun er Fjernøsten, der kan producere forbrugerelektronik til konkurrencedygtige priser. Nu har to mangeårige samarbejdspartnere imidlertid besluttet at etablere et alternativ.

Elektronikproducenten TKT Electronics og udviklings- og testhuset EKTOS puljer deres kompetencer og etablerer en fælles fabriksenhed, TECHTO Electronics. Under overskriften ”Agile Electronics Manufacturing” tager fabrikken kampen op med Fjernøsten. Det sker gennem en unik kombination af sporbarhed og agilitet, plus ”box-build” i Ukraine. TECHTO Electronics får hjemsted i den vestukrainske by Ivano-Frankivsk, dør om dør med EKTOS’ lokale filial for hardware- og softwareudvikling.

Direktør i TKT Electronics Tommy Korsholt:
– På vores fabrik i Skive har vi gennem mange år udviklet og forfinet et avanceret kvalitets- og sporbarhedssystem. Sammen med en meget agil produktion betyder det, at vi f.eks. kan behandle en hasteordre inden for få timer. Produktionslinjerne, processerne og kvalitetsstyringen i Skive kopierer vi til den nye produktionsenhed i Ukraine. Sammen med dygtige lokale folk, der uddannes sammen med vores danske medarbejdere, sikrer dette en høj kvalitet til priser, der sagtens kan konkurrere med Fjernøsten.

Direktør i EKTOS Jesper Holst supplerer:
– For EKTOS betyder det nye joint venture, at vi nu kan tilbyde en unik one-stop-shop, der dækker hele kæden fra udvikling til serieproduktion. Som udviklings- og testhus kan EKTOS stå for specifikation, udvikling, test og myndighedsgodkendelse og vi kan producere prototyper i små serier. Via TECHTO Electronics kan vi nu også tilbyde vores kunder at håndtere den efterfølgende serieproduktion.

Produktion og udvikling
TKT Electronics er ekspert i elektronikmontage og fungerer som underleverandør til en lang række brancher, bl.a. energi, medico, landbrug og procesindustrien. Virksomheden har 58 ansatte.

EKTOS er et udviklings- og testhus med en stab af højt kvalificere hardware- og softwareingeniører, der både løser afgrænsede opgaver inden for test og certificering og håndterer komplette udviklingsprojekter, fra idegenerering og udvikling til prototype-produktion. EKTOS leverer typetestydelser akkrediteret af DANAK, det nationale sikkerhedsorgan under Sikkerhedsstyrelsen. Virksomheden har 80 medarbejdere fordelt på tre lokationer i Danmark og to i Ukraine.

Skandinavisk forbrugerelektronik
Den nye fabrik søsættes på baggrund af stigende efterspørgsel fra især skandinaviske kunder inden for forbrugerelektronik. TECHTO Electronics starter produktionen til september, i første omgang med 25 medarbejdere. Ordrebogen er imidlertid fyldt så godt op allerede, at man forventer yderligere nyansættelser i starten af det kommende år.

Supplement
TECHTO Electronics fokuserer på emner med en vis andel af manuel håndtering, typisk forbrugerelektronik, inklusive Box Build og levering direkte til slutkunden. Den nye fabrik kommer til at fungere som et supplement til TKT Electronics’ eksisterende fabrik i Skive. Mens man i Skive maskinmonterer mellem 96 og 97 procent af alle emner, vil TECHTO Electronics producere emner med en markant større andel af ”box-build”.

Etableringen af TECHTO Electronics vil således ikke medføre udflytning af arbejdspladser fra Danmark til Ukraine. Ukrainske lønninger er på niveau med kinesiske og derfor kan TECHTO Electronics imødekomme de kunder, der har behov for at få produceret emner med en større andel af håndmontage. Samtidig vil den nye fabriksenhed kunne håndtere de kapacitetsudfordringer, som både EKTOS og TKT Electronics forventer i den nærmeste fremtid.

Kontakt:
Direktør i TKT Electronics, Tommy Korsholt, mail tko@tktel.dk, mobil 2925 0859
Direktør i EKTOS, Jesper Holst, mail jho@ektos.net, mobil 4089 9988

www.techto.eu